Rivierkreeft eten is heerlijk, maar wat als u het voor later wilt bewaren? Hierover, en meer, vindt u hieronder informatie.
Gekookt
Bewaar gekookte schaal- en schelpdieren in de koelkast of vriezer. Gekookt kunt u ze 2 dagen in de koelkast bewaren bij een temperatuur van 4°C. U kunt ze ongeveer 3 maanden in de diepvries bewaren.
Bereiden
Schaal- en schelpdieren kunt u op verschillende manieren bereiden. Kreeften worden meestal gekookt.
Veilig klaarmaken van schaal- en schelpdieren
Het is belangrijk hygiënisch te werken bij het klaarmaken van schaal- en schelpdieren. Als je met vuile handen of keukenmateriaal werkt, worden ze besmet met bacteriën, waardoor ze sneller bederven.
Gezondheidseffecten
Schaal- en schelpdieren zijn net als vis over het algemeen rijk aan de vitamine B12 en de mineralen jodium, fosfor en seleen. Daarnaast bevatten ze, afhankelijk van de soort, wisselende hoeveelheden B-vitamines. Zo is kreeft een bron van vitamine B1. Schaal- en schelpdieren hebben dezelfde gezondheidseffecten als vis.
Allergie
Schaal- en schelpdieren bevatten eiwitten die allergische reacties kunnen opwekken.